måndag 8 juni 2009

Vad är typiskt svenskt?


Möte med en keramiker

Hisako Mizuno, en av de främsta keramiker jag känner, var på besök hos oss idag. Hisako kommer från Tajimi i Japan och har levt i Sverige i många år. En av de produkter som Hisako tillverkar är "typiskt svenska hus". Vackra små ljushus, underverk i vit proslinslera. Inspirationen hittade Hisako på Öland - första mötet med Sverige. När man ser dem och hör bakgrunden så är det ju självklart och logiskt. Även om de flesta skulle säga ett rött hus med vita knutar. Det är spännande med möten och nya perspektiv. Vi talade idag en hel del om likheter och olikheter mellan Japan och Sverige, i vårt sätt att vara, bemöta varandra och vad vi kan uppleva som knepigt i kommunikationen.

Hisako har sin verkstad i Gustavsberg och är medlem i Blås och Knåda med butik på Hornsgatan i Stockholm. Du hittar ett urval av hennes produkter här i Butik Inneberga. Några gånger under året har Gustavsbergs verkstäder öppet hus- har du möjlighet - besök Hisakos verkstad. Att se henne göra sina porslinshus är rena trolleriet.
Du kan också se en del av Hisakos arbete på Hearts and Crafts hemsida.
Tore hittade på leken Samla klossar innanför tröjan och hade en riktigt rolig stund med Hisako. Tänk att man som 2 åring kan ge så tydliga instruktioner och få folk att göra som man säger, eller snarare fysiskt instruerar.

1 kommentar: